sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Nyhertämistä

Viikonloppuna ei saatu kovinkaan paljon näkyvää aikaan. Jotkin hommat vaan vievät enemmän aikaa kun pitää tehdä nyhertämällä.
Liesituulettimen poistoputkelle porasin reiän hirsiseinän läpi tylsähköllä 133 millisellä reikäporalla.
 Sen verran kävi säkä, että reikä tuli ulkoseinässä ulos juuri keskelle seinälautaa pystyrimojen väliin.
Parilla kulmapalalla nousuputkea piti heittää seinästä ulospäin samalle etäisyydelle 90 asteen kulman kanssa. Astianpesukone saatiin myös asennettua ja tarvittavat sähköjohtojen vedot saarekkeeseen.
Tuvassa ja tupakamarissa patteriputket maalattiin samalla vehnänharmaalla, jolla tuvan paneelit maalattiin. Päätytuvan katto maalattiin myös toiseen kerataan.
Tuvan vanhoissa jalkalistoissa oli lahoa ja madonsyömää sen verran, että tein uudet listat vanhan mallin mukaan. Listat ovat malliltaan hyvin koruttomat. Korkeus 14 senttiä ja 5x5mm viiste nurkassa. Alkuperäisistä tuvan listoista saa vielä laitettua listat ainakin porstuakamariin, jossa on ollut 40-luvun tyyliset matalat jalkalistat.

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Maalaus jatkuu edelleen.

Viime viikonloppuna päätytuvan katon maalaus jäi kesken kun pääsi maali loppumaan. Viikolla saatiin uusi lasti maalia ja maalaushommat jatkuivat. Päätytuvan katto maalattiin loppuun ensimmäisen kerran. Katto vaatii vielä toisen maalikerroksen, joten ensi viikonloppuna urakka jatkuu.
Tuvan seinäpaneeleihin valittiin väriksi Ottosonin vehnänharmaa. Ensin tehtiin mallipalat eri vaaleusasteilla: perusmaali, 25% titaanivalkoista ja 50% titaanivalkoista. Valittiin sitten 50% titaanivalkoisella sekoitettu maali. Sävy osuu melko hyvin yksiin Strawberry Thief-tapetin räkättirastaan sävyn kanssa.
Rakennustelineet toimivat paneelien kuivaustelineenä.
Lauantaipäivä meni minulta keittiökaappien parissa. Asensin mikrohyllyn ja liesituulettimen, sekä loput kahvat laatikoihin ja nupit oviin.
Sunnuntaiaamupäivälla istuteltiin kasvillisuutta. Aurinkoinen päivä oli ja pikku pakkanen. Alppiruusu löysi paikan talon koillispäädystä. Lisäksi istutettiin sinne sun tänne yksi luumupuu, yksi kuusi, kolme mäntyä, kaksi vaahteraa ja yksi tammi. Keväällä sitten nähdään kuinka nuo selviytyvät talven tuiskeesta. 
Tuvan lattia sai kolmannen ja viimeisen kerroksen maalia. Seuraavaksi pitää ennen tapetointia maalailla patteriputket. Porstuakamarin lattian maalasin myös kolmannen kerran.
Loput paneelinpätkät maalattiin vielä sunnuntaina päivän päätteeksi. Ei kauaa nokka tuhissut kun oli apuvoimia paikalla.

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Kaapit paikoillaan

Viikon aikana saatiin keittiökaapit asennettua. Vesijohdot kytkettiin saman tien keskiviikkona. Viikonloppuna jatkettiin maalausurakkaa. Tuvan lattia ja porstuan katto maalattiin toiseen kertaan.
Työtasoiksi valikoitui tammitasot. Saarekkeeseen laitetaan astianpesukone.
Laatikkojen vetimiksi valitsimme apteekkarinkahvat. Yläkaappien oviin tulee antiikkimessinkinupit. Keittiön kaapistot ovat ympäriinsä puuuta. Oikein hienoa puusepän työtä, kuten voi nähdä laatikoiden lohenpyrstöliitoksista. 
Heilautin Högforsin takaisin paikoilleen ja otettiin saman tien testisavut. Veto oli hyvä, eikä pölläytellyt sisään.
Sunnuntaina aloittelin yläkerran huoneen lattian koolausta. Niskahirsien kylkeen löin lankut passiin.  Pidempiin väliin pitää laitta lisäkoolingit, ettei lattia sitten liikoja notku.
Naisväki maalaili päätytuvan kattoa sillä välin kun nikkaroin yläkerrassa.

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Kaappien asennusta ja maalailua

Maalausurakka jatkui viikonloppuna. Porstuakamarin lattia sai toisen maalikerroksen. Tuvan lattia maalattiin toiseen kertaan vain puoliväliin asti syystä, että näin päästiin aloittamaan keittiökaappien asentamista. Takan alaosa sai myös toisen maalikerroksensa, joten ensi viikonloppuna voidaan sovittaa Högforssia takaisin paikalleen.
Tässä vedetään skarprandia vapaalla kädellä. Putsasin kevyesti kiillotustahnalla vanhat nokiluukkujen kannet, niin, että patina jäi sopivasti jäljelle.
Porstuan katto maalattiin ensimmäiseen kertaan. Lauta imee maalia sen verran, että toinenkin maalauskerta on tarpeen.
Näin se homma etenee.
Korkeuksien mitoitus meneillään.
Koolasin seinälle laudat kaappien asennusta varten. Näiden lautojen päälle tulee vielä laatoitusta varten kipsilevy.  
Sähköjohtojen veto valaistukselle ja pistorasioille meneillään.
Yläkaapit asennettuna. Väliaikainen asennustukilauta joutaa pois.
Viimeistä alakaappia passaillaan samaan tasoon. Vielä pitää asentaa saarekkeen kaapit. Kaapiston kokonaiskorkeus on 260 cm, jolloin yläkaappien ja katon väliin jää tilaa n. 15 cm.