sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Lattia valmis

Yläkerran huoneen lattia saatiin lätkittyä kiinni. Ulkolämpötila oli -22 astetta ja sisällä n. +19 astetta ja suhteellinen kosteus 27%. Näillä lähtökohdilla ei luulisi lattian juurikaan rakoilevan.
Toinen puoli lattiasta tehtiin eri paikasta puretusta lankusta. Näitä lankkuja ei ole aiemmin maalattu, joten lankut ovat pesun jälkeen valmiita maalattavaksi.
Urakka valmis viimeistä lankkua myöten.
Hyvän oloinen lattia tuli. On jonkin verran tukevampi kuin alkuperäinen lattia 20mm paksuilla laudoilla ja 150 cm niskojen jännevälillä. Jänneväli on nyt puolta pienempi ja lankut 35 mm vahvoja,

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Lattiapalapeliä

Yläkerran lattiaa ollaan vähitellen nikkaroitu. Uudenvuoden päivänä puhallettiin selluvillat.
Selluvillan puhaltamisessa käytin puhaltimena puruimurin puhallinta. Villa imettiin suoraan pussista. Käyhän se niinkin.
Villan puhallus 50% ylitäytöllä ja tiivistys tampparilla.
Tuttuun tapaan vahva voimapaperi lattialankkujen alle.
Korinoikaisutunkki on ehdoton apuväline lankkujen paikoilleen laittamisessa, varsinkin kun näitä lankkuja ei ollut numeroitu. Pikkuisen kierompikin lankku asettuu tunkin avulla helposti paikalleen.
Lankuista on irtonaiset vanhat maalit rapsittu pois jo ulkona. Loput skrapataan lattiaan päin.
Lattian jatkoskohta tulee suunnilleen pönttöuunin puoliväliin. Samalla kohdalla on alakerraan kamarien väliseinä. Lattian toinen puoli tehdään myös käytetystä vanhasta lankusta, jotka on peräisin eri talosta kuin nämä lankut.
Apuvoima oli myös yhtenä päivänä pesemässä tuvan parruja. Imurointi, kevyt pesu soodalla ja viimeistely vielä kerroksella pellavaöljyä.