sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Kaikenlaista on touhuttu, vähän näkyvääkin.

Aika kuluu joutuisasti ja kaikenlaista puuhastelua riittää. Joka kerta pitää yrittää viedä kärrykuorma muuttotavaraa/romua mennessään. Sitä ennen täytyy kuitenkin järjestää paikkoja tavaroille. Perjantai-ilta menikin mukavasti lapioidessa navetasta vanhoja olki- ja sontakasoja pihalle karsinoista. Karsinoiden pohjalle laitoin kuormalavoja, ettei tavaroiden tarvitse olla maata vasten.
Pihamökki muutti myös perjantaina. Hiiabilla nostettiin auton lavalle.
Parin tuokion jälkeen mökki pönötti jo pellon laidalla odottelemassa lopullista sijoituskohdetta.

Naakat on jälleen olleet pesintäpuuhissa. Tekivät pesää kissanpenkkien sisään, joten paikkasin tilapäisesti aukot laudankappaleilla naakkojen kiusaksi.
Naakat tietysti moittivat toimenpidettä, mutta eivät jääneet toimettomiksi. Olivat lauantain aikana käyneet toimeen, kun en itse ollut paikalla.
Olivat vissiin porukalla päättäneet mennä väkisin savupiippuun. Piipun päältä naakat olivat nokkineet irti laastia ja yhden tiilen, niin että pääsivat pujahtamaan kanaverkon alta piippuun.
Vastaiskuna verkotin koko hoidon ympäriinsä. Katsotaan saavatko nyt revittyä verkon irti vai siirtyvätkö tuvan piipun kimppuun.

Lauantaina osallistuin Björkö-kaapin maalauskurssille Björköbyssä. Erittäin mielenkiintoinen ja hyvin järjestetty kurssi. Oppi paljon asiaa Björkö-kaapeista ja niiden maalauksesta ja myöskin ootraustekniikoista.
Oma harjoitelma kukkakuvioinnista. Jonkun aikaa pitäisi vielä treenata, jos työkseen meinais alkaa kaappeja maalaamaan. Ootraaminen on huomattavasti helpompaa.

Sunnuntain aikana saatiin kuitenkin jonkin verran listojakin paikoilleen.

 Tupakamarin ikkunat ja oven listat, sekä tuvan ikkunoiden ylälistat ja porstuan ovien listat laitettiin paikoilleen. Lisäksi skrapattiin jalka- ja kattolistoja. Vielä riittää listoissa puuhaa joksikin aikaa.



maanantai 24. maaliskuuta 2014

Pikkumökin siirron valmistelua, listarumbaa ja tapetointia.

Vajaa 20 vuotta sitten ostin Petolahdesta vanhan viljalaarin hirret. Laarin korkeus oli noin 1 m. Hirret 4 tuumaisia, piilukirveella veistettyjä, pituudeltaan n. 3 metrisiä. Rakensin hirsistä pihaan mökin, joka kasattiin tapittamalla ja hirsien väliin tungettiin pellavarivettä eristeeksi. Keittelin punamullat ja keltamullat itse ja hyvin on maalit pysyneet pinnassa pian 20 vuotta. Katon tiilet on peräisin Laihian kansakoulun katolta.
Mökki on tarkoitus siirtää lähiaikoina Laihialle. Siitä saa hyvän taukotuvan savusaunan vierelle.
Tiilet poistettiin katolta ensin, että saadaan painoa pois.
Hitsailin nippuun akselin ja vetoaisan. On sitten helpompi siirrellä mökkiä vaikka traktorilla. Tuosta koivun alta mökki kiskaistiin pois autolla. Aika helposti tuo liikahti, vaikka painoa mökillä on n. 1000 kg. Nyt pitää alkaa etsimään sopivaa hiiab-autoa, jolla mökki saadaan siirrettyä kohteeseen.

Listojen kunnostus on jatkunut edelleen.Kaikki ovi- ja ikkunalistat on maalattu nyt kertaalleen.
Listoja on loppujen lopuksi melko lailla. Valtaosa listoista on vaatinut halkeamien liimauksen. Muutama on saanut uutta puuta paikan muodossa.
Maalarimestarit asialla. Jalkalistojen fiksaaminen on työlistalla seuraavana.
Tupakamarissa oli edellisen remontin jäljiltä 40-luvulta kapeat vuorilistat oven karmeissa. Nyt laitetaan takaisin leveämmät. Oma homma on listojen sovittaminen seinän epätasaisuuksien mukaan. Pienellä käsihöylällä viimeistellään muoto.
Tapetit saapuivat viime viikolla englannista ja saatiin tapetoitua yläkerran aula loppuun. Tilasin englannista samalla makulatuuripaperia, jolla pohjatapetoitiin vessan seinä. Makulatuuripaperin hinta englannissa oli 5 euroa 20 m rulla. Suomessa paperi maksaa euron metri. On tämä ihmeellinen maa. Itse hankin ulkomailta tarvikkeita niin paljon kuin mahdollista.

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Listasulkeisia

Viikonloppu meni pääosin listojen kanssa touhutessa. Sen verran apaattista puuhaa, ettei kuviakaan juuri tullut näpsittyä. Kaksi ja puoli vuotta tallissa säilössä olleet listat piti etsiä ja löytää listoille oikeat karmit, kun ei aikoinaan tullut kunnolla listoja merkattua. Suurin osa listoista vaati halkeamien liimauksen. Osalle listoja tehtiin lisäksi paikkauksia.
Tässä yksi paikattu lista. Sopiva rimanpätkä liimattuna listan kylkeen. Tämän jälkeen lista sirkkelillä oikeaan leveyteen ja viimeistely käsihöylällä ja hiomapaperilla.
Tämän viikonlopun aikana kunnosteltiin ovi- ja ikkunalistoja ja ehdittiin osa listoista maalaamaankin ekaan kertaan. Ensi viikonloppuna käydään jalkalistojen kimppuun.
Päivän päätteeksi maalattiin porstuan lattia toiseen kertaan.

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Työleiriviikko takana

Hiihtokelit on olleet kehnot tänä talvilomana, joten aika meni toteen remppatyömaalla. Yläkerran huone, yläaula, porstuakamari ja tupakamari saatiin tapetoitua.
Viimeistä palaa yläkerran huoneeseen.
Suunnitelmat muuttui portaikon osalta. Alunperin oli tarkoitus paneloida seinä portaikon kohdalta. Päädyttiin kuitenkin tapetointiin. Yläaulan tapetti loppui kesken ja tilasin englannista lisää. Toinen päätyseinä tapetoidaan sitten ensi viikonloppuna jos tapetit ehtivät saapua.
 Tupakamari, josta tulee makkari, sai viherkasveja seinille.
Ei aivan tavanomainen tapetti.
Otin irti tapetoinnin ajaksi kaikki patterit ja putkikiinnikkeet. Patterit puhallettiin pölyistä paineilmalla ja pestiin ennen takaisinasennusta. 
 Porstuakamarin eli kodinhoitohuoneen tapetti.
Jalkalista ja kattolistat vielä niin voidaan aloittaa sähkökalujen asennukset.
Yläkerran huoneen lattia sai kolmannen maalikerroksen.
Niin myös yläaulan lattia.
Keittiön kaapeista pestiin pölyt pois.
Iloiset apulaiset paperoivat hyllytasot ja asettivat ne kaappeihin. Oli tuo nykyaikainen hyllypaperi ohennut sitten meikäläisen nuoruusvuosien. Mahtaisiko jostain vielä saada kunnollista.
Porrraskomeron puuttuvat laudat oven yläpuolelle tein samanlaisesta vanhasta käsin höylätystä laudasta. Komero, patteriputket ja portaatkin maalattiin .
Toisen tuvan uunin muuri maalattiin ensimmäisen kerran.
Sunnuntaipäivän päätteeksi vielä porstuan lattian soodapesu. Huomenna levitetään ensimmäinen maalikerros.
Täähän alkaa vaikuttaan siltä, ettei ihan pölyn keskelle jouduta muuttamaan.

sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Räkättirastaita seinillä

Ensi viikolla pidämme talvilomaa ja yritämme saada tapetoitua niin paljon kuin ehditään. Nyt viikonloppuna aloitettiin tuvasta. Rintapaneelin yläpuolelle nosteltiin tapetit.
Tapetti on Morris&Co:n Strawberry Thief. Kuvio on vuodelta 1883.
Mielestämme tosi herkullinen tapetti.
Maaleista rapsitut parrutkin sulautuvat nyt paremmin värimaalilmaan. Morrisin tapetti on vahvaa helposti tapetoitavaa. Ei veny järjettömästi eikä repeile herkästi. Voin suositella.
Yläkerran portaat ehdin maalata ensimmäiseen kertaan.
Yläkerran huoneen palo/tukimuurit on saatu maalattua kahteen kertaan. Maalina sama Ottosonin vehnänharmaa+titaanivalkoinen kuin tuvan paneeleissa. Ensi viikolla tapetointi jatkuu tästä huoneesta ja yläkerran aulasta. Kun ollaan saatu nosteltua tapetit seinille, niin maalataan lattiat ja portaat vielä viimeiseen kertaan. 
Löysin vasemmanpuoleisia valokytkimiä Porvoon Vanhasta Rautakaupasta 5 kappaletta. Kytkimet ovat vanhoja käyttämättömiä kruunukytkimiä. Näitä kruunukytkimiä tulee molempiin tupiin pari kappaletta. Noihin pitää vaan nykymääräyksien mukaan asentaa kuvassa keskellä oleva "palamaton" aluslevy. EU on tuonut tullessaan kaikenlaista urpoa turhuutta.
Porstuaan ja yläkerran aulaan ja portaikkoon ostin posliiniset uudet kytkimet. Vanhoissa kytkimissä harvoin törmää risti- ja vaihtokytkimiin. Porstuaan ja yläaulaan tulee 6 vaihtokytkintä ja 3 ristikytkintä. Muualla, missä riittää 1-kytkimet, käytän talossa olleita vanhoja varustettuna myös aluslevyllä. Talon vanhat kytkimet ovat edelleen hyvässä kunnossa. On vissiin laihialaiseen tapaan käytetty säästeliäästi.