sunnuntai 24. elokuuta 2014

Ikkunoita vähitellen paikoilleen

Illat alkaa pimetä ja lämpötila on laskenut. Viimeiset pari viikkoa on myös ollut melko sateista. Ikkunoiden kunnostus hidastuu, kun maali vaatii kuivumiseen pidemmän ajan. Pari ikkunaa ollaan kuitenkin saatu laitettua päätytupaan paikoilleen.
 Toisen ikkunan alle piti laittaa lahon tilalle pari pikku paikkaa.
Toiseen vaihdoin puolen metrin pätkän uutta hirttä. Yllättävän vähällä paikkaamisella on selvitty.
Kaksi ikkunaa paikoillaan.
Tuuli meinasi repiä bitumipaperit seiniltä, joten niittasin paperista saumanauhaa kaksinkerroin saumoihin. Nyt ovat paperit pysyneet.
Kadoksissa ollut kissakin löytyi kahden viikon poissaolon jälkeen hiukan laihtuneena ja väsyneenä. Alkavat tulla vähitellen kissat myös keskenään toimeen. Nukkuvat tässä melkein naamakkain.
Ettei tarvitse olla koskaan jouten, jos vaikka remontissa tulee taukoa, niin ostin -67 -mallisen kuplan. Joku on modernisoinut kärryä laittamalla uudemmat puskurit. Nuo on helppo vaihtaa. Reilu 20 vuotta ehtikin vierähtää siitä kun viimeisimmän kuplan myin pois.

tiistai 12. elokuuta 2014

Raameja paikalleen ja eläin kylässä

Yläkerran huone on ollut tuulisella ilmalla vetoinen. Ikkunoiden välissä olevat pystyhirret eivät ole antaneet hirsien painua tiiviisti, joten hirsien välissä oli kunnon rakoja.
Kaikki raot tilkittiin pellavalla.
 Tilkitseminen on kohtuullisen hidasta puuhaa. Tuuli pysyy nyt paremmin ulkopuolella.
Hirren pintaan laitettiin vielä bitumivuorauspaperi tuulelta suojaamaan. Laudoitus pitäisi ehtiä laittaa, ennen kuin tuuli vie paperit mennessään. Saman tien ripustettiin ikkunaraamit paikoilleen.

Eilen illalla kävi yllätysvieras kylässä. Lepakko lensi avoimesta ikunasta sisään ja viihdytti meitä jonkun aikaa kunnes löysi tiensä takaisin pihalle.
Tämä meidän tehosaalistaja on ollut nyt viikon ajan kadoksissa. Minne lie joutunut, vai onko peto napannut. Parhaana päivänä on tuonut neljä hiirtä tai myyrää.

sunnuntai 3. elokuuta 2014

Loma ohi

Neljän viikon loma on nyt sitten ohi. Ikkunaprojektin vauhti hidastunee tästä lähtien. Kakkostuvan ensimmäinen ikkuna saatiin istutettua paikoilleen.
Parissa ruudussa on tosi mahtavia aaltokuvioita, varsinkin vasemmanpuoleisessa keskiruudussa.
Frontispiisin ikkunat ovat nyt paikallaan. Karmit on paikkailtu ja ne pitää vielä ravata ja maalata sisäpuolelta.
Ensi viikolla on toimenpidelupaan liityviä katselmuksia. Talon toiseen päätyyn piti laittaa poistumistikkaat. Tein nuo ihan perinteisellä mallilla puusta. Saapa nähdä kelpaako nuo viranomaisille. Tässä keikutaan poikkeuksellisesti tikkaiden nokassa.
Kävin viikolla katsomassa erästä tuulimyllyä. Mylly on isoisäni entinen, joka on siirretty joitain kymmeniä vuosia sitte keskelle metsää ja jäänyt sinne oman onnensa nojaan. Myllyn katto on vuotanut ja lahottanut hirsikehikkoa, jolloin yläosa on päässyt romahtamaan. Kehikko on pystytetty betonikivijalalle, jossa ei ole tuuletusta. Tästä syystä myös myllyn alapuoliset hirret ovat osittain sienen vallassa. Kovalla työllä tuostakin vielä saisi komean myllyn. Mylly on ns. harakkamylly, jollaisia on vielä Ilmajoelta parikin kappaletta. Mylly kuitenkin jää todennäköisesti lahoamaan nykyiselle paikalleen.
Tällaiselta suunnilleen myllyn pitäisi näyttää.