sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Tapetoinnin valmistelua

Viikonloppuna saatiin seinäpintojen esityöt tehtyä tapetointia varten. Huokoinen kuitulevy on nyt kauttaaltaan esiliisteröity.
Levyjen saumakohdat on paperoitu siten, että ensin laitetaan vedellä saumaan kiinni paperisuikale. Tämän paperisuikaleen päälle sitten liisteröidään voimapaperisoiro. Tällä tavoin saumaan jää liikuntavara, eikä tapetti pääse repeämään. Tämän keinon neuvoi minulle noin 20 vuotta sitten silloinen museon maakuntatutkija. Sauman paperointi tähän tapaan tasoittaa myös pieniä tasoeroja levyjen välillä. Ruuvien kannat on peitelty pienillä paperilapuilla. Nurkkiin liisteroitiin myös paperisoiro.
Ikkunankarmien ja levyjen välit paperoitiin myös, jotta rakenne on tiivis eikä vedä.
Yksi pätkä seinää jätetään hirrelle. Hirren pinta on tarkoitus pestä kevyesti pellavaöljysaippualla.
Ensi viikonloppuna olisi tarkoitus alkaa tapetoimaan.

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Hei taas pitkästä aikaa.

Muutama viikko on vierähtänyt edellisestä kirjoituksesta. Syynä on kaikenlainen muu toiminta kuin rempan edistäminen. On ollut juhlia ja messuja sun muuta. Talvea varten olemme pilkkonennt polttopuita, eikä sekään ole sujunut ongelmitta. Halkomakoneesta paloi moottori takuuaikana. Sain onnekseni kaupan purettua ja rahat takaisin. Ostin sitten pykälää ronskimman vehkeen, jolla koivupöllit halkesivat sutjakkaasti.

Keittiökalusteiden sokkelilistat sain myös nikkaroitua paikoilleen.

Illat pimenevät nopeasti, joten ei iltaisinkaan saa juuri mitään tehtyä. Maanantai-iltaisin käyn kunnostelemassa vanhaa perintöklaffipiironkia.
Piironki on uusrenessanssityylinen. Vanhan vihreän öljymaalin alla on  mahonkiootraus. Tarkoitus on ootrata kaappi uudelleen.
Sisäpuolelta klaffi ja laatikot on maalattu ruskeaksi. Alkuperäinen kermankeltainen maali saattaisi olla kaivettavissa kohtuutyöllä esiin.

Kakostuvan tapetointi on vuorossa seuraavaksi. Tupa on täynnä muuttolaatikoita, jotka järjestelin uudelleen keskelle lattiaa. Nyt rompekasan pystyy kierämään ja tapetointikin varmaan onnistuu.
Nyt viikonloppuna saimme sen verran aikaiseksi, että tehtiin ikkunalaudat valmiiksi.
 
Ikkunan pieliin sain tehtyä myös korokelistat. Seinät esiliisteröitiin ja seuraavaksi paperoidaan kuitulevyjen saumat. Saapa nähdä, onko tapetit nosteltu seinille jouluksi.