lauantai 28. marraskuuta 2015

Solan oikomista

Solan oikominen pääsi vauhtiin marraskuun alkupäivinä. Ilmat eivät ole parin viime viikon ainana olleet kovin suosiollisia. Vettä on piisannut ja pelto on muuttunut mutalammikoksi.
Tältä rakennus näytti vielä marraskuussa 2014. Alin hirsikerta oli suurelta osin maanpinnan alapuolella ja lahonnut.
Pellon puolelle kaivettiin salaoja. Josko tuo pitäisi perustan vähän kuivempana. Salaoja johdettiin rajaojaan. Nippanappa saatiin pieni kaato putkelle.
Rakennus tunkattiin ylös 10 tunkilla, jonka jälkeen kivijalkakivet siirrettiin pois.
Perustuskiville tehtiin sorapedit ja pedit tiivistettiin täryllä.
Jokaiseen nurkkaan ja keskikohtaan asetetettiin kivi uudelleen. Tässä rakennus on takaisin kivien päällä ja alimmat lahonneet hirret vaihdettuina.
Keskimmäisen hirsisen osan romahtanut seinä otettiin käsittelyyn seuraavaksi. Seinä on kasattu monen mittaisista hirrenpätkistä, jotka ovat päässeet putoamaan pois karapuusta.
Seinä purettiin ja hirret ladottiin takaisin paikoilleen. Yksi hirsi laitettiin uusiksi. Lopuksi seinä tuettiin 150x150 följäreillä.
Ovien pieliin laitettiin myös följärit, joilla seinät saatiin suoristettua kohtuullisen hyvin. Ensi viikolla laitetaan loput följärit paikoilleen.
Sola saa sitten jäädä tähän malliin odottelemaan ensi kevättä ja hyviä katonkorjausilmoja. Soratäyttöjä pitää tehdä vielä ennen talven tuloa, kunhan sää vähän poutaantuu.