sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Päivitetääs taas kuulumiset.

En ole kovin usein nyt päivittänyt, sillä samasta hommasta ei viitsi kovin monta postausta tehdä. Ulkovuorauksen kunnostus on edelleen työn alla. On sen verran pitkänsitkeää puuhaa. Valoa tunnelin päässä kuitenkin on näkyvissä. Ikkunapokien ja karmien kunnostus on jatkunut siinä sivussa.
Lohduttoman näköinen poka. Vesi ja lateksimaali ovat tehneet tehtävänsä.
Pystypuun paikkausta. Onneksi löytyy nurkista sopivaa paikkavärkkiä.
Tippapuuprofiilia minulla on muutama metri varastossa. Uusi profiili on pyöreänokkaista enkä laiskuuttani viitsinyt höylätä alusta asti uutta täysin samanlaista. Eipä tuota hullu huomaa sitten kun pokat on maalattu.
Korjattu poka maalausta vaille valmiina.
Pokien karmi oli myös luonnollisesti kunnostustarpeessa. Karmin paikkoilin paikoilleen.
Muutama pieni paikkopala ja kolmasosa alapuusta uusiksi.
Ulkolaudoitukseen olen käyttänyt vanhaa tuppeensahattua ladonseinälautaa. Loppumetreillä sopivan pitkä lautavärkki alkoi käymään vähiin. Irroitin vilja-aitan seinästä tarpeellisen määrän lautaa. Aitasta tehdään sauna joskus kun keretään, ja laudoitus on jokatapauksessa purettava. Vilja-aitan hirren ja laudoituksen väli oli täynnä rottien jätöksiä ja pari hirteen jyrsittyä pesää. Tässä ylempi pesä, josta kulku yläkerran viljalaareille.
 Alemmasta pesästä on päässyt mukavasti alakerran laareille.
Siinä aitan laudat uusiokäytössä. Laudoitus on nyt valmis lukuunottamatta alaringin lyhyitä pätkiä, kolmea kissanpenkkiä ja kuistin laudoitusta. Lyhyet pätkät on nopea laittaa, kun pituudet ovat samoja ja voi katkoa lautoja sarjassa.


Pari viime syksynä laitettua lautaa on haljennut. Halkeamat paikkasin pellavaöljykitin ja puuriman avulla.
Tässä paikattu halkeama.
Laitoin piipunhatut myös paikoilleen. Pellityksien viimeistely on vielä tekemättä. Pelliseppä kävi kolme viikkoa sitten ottamassa mittoja ja lupasi tulla laittamaan pellit seuraavana maanantaina. Ei ole vielä miestä näkynyt.
Koillispäädyn kissanpenkeissä on jäljellä vielä palat puista ränniä. Päätin tehdä samanlaisen rännin tilalle. Aivan varmasti en tiedä, onko puuränni jatkunut pärekaton aikaan myös pitkien sivujen räystäälle.
Höyläilin "polven päällä" lankusta ränniaihiota.
Tässä ränni paikoillaan. Pärekate korvattiin betonitiilikatteella.

Tällaista tällä kertaa. Saattaisi tuo laudoitus olla valmis parin viikon kuluessa, jos säät sallii.

8 kommenttia:

 1. Toivottavasti näemme työn tuloksen parin viikon päästä. Voimia loppuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Lopullinen tulos näkyy sitten ensi kesänä kun saadaan punamullat pintaan.

   Poista
 2. ON nätisti paikattu poka. Sahasitko liitoksen käsisahalla vai millä?
  Mahtanut käydä rapina tuolla ladon seinässä aikanaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan perinteisesti "polven päällä" on liitokset saanut tehdä. Selkäsaha on hyvä väline suoriin sahauksiin.

   Poista
  2. Hyvännäkösiä lapaliitoksia saat kyllä aikaiseksi! Mulla tuppaa aina vähän se saumakohta olemaan röpönen ja kitillä joutuu silottamaan sisäsiistiksi... :)

   Poista
  3. Joskus onnistuu tekemään jotain julkaisukelpoistakin.

   Poista
 3. ns Japaninsaha olisi varmaan kokeilemisen arvoinen tuohon hommaan. Saa selällisenä tai ilman. Yleisesti ottaen sillä saa sahailtua tarkasti.

  Noin siistiä jälkeä kun näyttää syntyvän muutenkin, niin tiiä sitten renkeääkö semmoista sitten ruveta erikseen kokeilemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, japaninsahoja löytyy pakista pari kappaletta, selätön ja selällinen. Muuten olisi selkämalli tässä hyvä, mutta siinä ei riitä sahaussyvyys. Kunnollinen japaninsaha maksaa sen verran, ettei niitä viitsi jokaista kokoa ostaa, joten olen pärjäillyt terävällä selkäsahalla.

   Poista