sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Levytystä ja tilkintää

Parin viime viikon aikana ollaan tilkitty hirren rakoja ja jatkettu seinien levyttämistä.
 
Yläkerran huoneen hirret on veistelty suunnilleen tasaiseksi, joten mitään isompia fiksailuja ei tarvittu. Isoimmat raot tilkittiin selluvillalevyn palasilla ja pellavariveellä
Karmien ympärille laitettiin vielä voimapaperit parantamaan ilmatiiveyttä.
Levytys sujuikin sitten varsin nopeasti, kun oli apumies paikalla.
Seuraavaksi käytiin yläaulan seinien kimppuun. Listat irti ja pinkopahvit pois.
Yläaulan hirsiä ei ole viimeistelty piilukirveellä täysin tasaiseksi. Samalla lailla on seinät myös päätyhuoneissa. Näköjään kylmien tilojen viimeistelyyn ei ole aikoinaan niin kiinnitetty huomiota. Tilkitsemistyötä on melkoisesti tässä seinässä.
Liperistä tilatut ikkunat saapuivat torstaina. Ikkunat ovat sisään-sisään aukeavia, joihin tehtiin sisäpokaan muutos siten, että nykyaikainen tiivistehuullos jätettin pois. Ikkunoihin laitettiin myös vanhan tyyppiset salvat.
Vanha ristikkopoka saranoidaan ulkopuolelle ikkunan verhoilulautoihin.
Perjantai-iltana kävin laittamassa yläaulan ikkunan paikalle. Ensin piti irroittaa vanha ikkunapoka kuistin katon kautta.  Laitoin kuormalavan traktorin piikkeihin  ja nostin suojatasanteeksi räystään alle, ettei pääse tippumaan maahan asti jos liukastuu.
Ikkuna-aukko piti isontaa sopivaksi uutta ikkunaa varten. Vanha hirsi on melko työlästä työstää. Sahan teräketju piti teroittaa pari kertaa aukon teossa.
Siinäpä ikkuna paikoillaan.
 Lauantaina päästiin tilkitsemishommiin. Onneksi oli apulainen mukana.
Näkymä pihamaalle. Lunta on tullut parisenkymmentä senttiä.
Seinää levytettiin tällä erää sen verrran, että putkimies saa asennettua patterit seinille. Alakerrassa pitää vielä WC:n seinä koolata ja levyttää, sekä porstuan ulkoseinä levyttää, jotta kaikki putkivedot saa tehtyä. Putkimies tulee ensi viikolla, joten hoppu tulee.
Sunnuntaina sai taas aloittaa lumitöillä. Yön aikana oli lumi kinostunut tuulen kanssa paikoin puolimetrisiksi kinoksiksi. Onneksi ei tarvitse kolalla lykkiä.
WC:n väliseinät ehdin levyttää, mutta hirsiseinien koolaus ja levytys jäi vielä vaiheeseen. Pikkuhiljaa sitten varmaan viikolla joutuu jatkaan levytystä.


2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen projekti ollut teillä. Teittekö mielenkiinnosta ilmatiiveysmittauksen projektin lopussa? Kaverini Torniossa kunnostaa vanhaa hirsitaloa ja ajatuksissa on ollut ilmatiiveysmittauksen tekeminen koska tällöin voi verrata miten paljon remontilla on saatu aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole tahty mittauksia. Pitäisi olla alkutilanteesta mittaustulos myös, jos haluaisi vertailla.
   Tupa pysyy lämpimänä, eikä vetoa tunnu, niin on tuo remontti varmaan onnistunut. Energian kulutuskin on kohtuullinen tämän kokoisessa talossa.

   Poista