maanantai 13. lokakuuta 2014

Seinälaudoitusta

Seinälaudoitus" keskilaivassa" saatiin tänään alaosaa lukuunottamatta valmiiksi. Uskomattoman aikaavievää puuhaa, kun lähes jokainen lauta on eri mittainen. Myös ikkunaraamien muotojen teko otti oman aikansa.
Kaikki käyttökelpoiset vanhat laudat on pyritty käyttämään uudelleen. Alaosasta lahoja on korvattu paikkapaloilla. Lisäksi olen käyttänyt Närpiöstä löydettyjä vanhoja ladonseinälautoja, jotka olivat samaa vahvuutta kuin alkuperäiset laudat. Leveydet ladonlaudoissa ovat 17 - 22 cm. Harmaantuneet rimat löysin omista varastoistani.
Seraavaksi laudoitetaan alaosa. Ensin tehdään alaosaan vanhan mallin mukaan vaakatasoon alalauta, jonka päälle tulee tippalankku. Väli laudoitetaan pystyrimalaudoituksena. Tavoitteena olisi, että koko talon laudoitus saataisiin ensi kesän aikana paikkailtua ja talo maalattua.
Tässä vielä vanha ohje hyvien tapojen vaalimiseksi.

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että jaksat kierrättää vanhan puutavaran. Talonne on kyllä erityisen kaunis pohjalaistalo, takajulkisivusta tuli mieleeni Vähänkyrön pappila.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kierrätystavaralle on ihan hyvä syykin olemassa. Alkuperäiset seinälaudat vaihtelevat leveydeltään 16 - 30 cm. Näillä ladonlaudoilla saa samankaltaista vaihtelevaa leveyttä seinään. Lisäksi ladonlaudat sulautuvat pinnaltaan vanhoihin lautoihin paremmin kuin uusi lauta.
      Alkaahan tässä toisaalta itsellä tavatkin muuttua laihialaisiksi pikkuhiljaa.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.