torstai 16. heinäkuuta 2015

Pientä edistystä ulkoverhouksen suhteen sun muuta

Ulkorakennuksen tyhjäys on ottanut oletettua enemmän aikaa. Rakennuksen sisältä on kaivettu useampikin traktorikärryllinen maatunutta puumoskaa ja kiviä. Muutamat kivet ovat niin suuria, ettei niitä pysty nostamaan kaivinkoneella ulos. Oviaukon koko estää nostamasta puomia riittävän korkealla. Ainoa konsti on kaivaa kivelle syvempi kuoppa tallin keskelle ja pyöräyttää kivi kuoppaan.
Kaivamista riittää vielä muutamaksi illaksi, jotta kaikki neljä tallia on putsattu.

Tuvan ulkoverhoilun kunnostus saatiin käyntiin viime maanantaina. Ulkovuoraus puretaan kauttaaltaan, hirren raot tilkitään pellavalla, pintaan laitetaan bitumipaperin tuulensuojaksi ja vanhat käyttökelpoiset laudat lyödään takaisin paikoilleen.
Laudoitus purettiin ensin tuvan kaakkois- ja lounaispuolilta. Hirsirunkoa ei ole tilkitty yläkerran osalta yhtä huolellisesti kuin alakerrassa, joten raot tilkittiin pääsääntöisesti yläkerran osalta. Nurkan salvokset erityisesti.
Kunnostin myös viimeiset neljä ikkunan kehystä. Kehysten kruunuista ainoastaan yksi vaatii jonkin verran puupaikkausta.
Laudoitusta on tähän päivään mennessä saatu naputeltua muutaman metrin matkalta takaisin paikoilleen.
Auringon puoleisten seinien vanhat laudat ovat pahoin halkeilleet ja käyttökelpoista lautaa on hyvin vähän. Rimat varsinkin ovat lähes kaikki uusintakunnossa. Laudoitus korjataan kuitenkin mahdollisuuksien mukaan säilyttävän korjauksen periaatteella. Huonokuntoinen lauta korvataan uudella laudalla. Tässä vanhaa lautaa on jatkettu vanhalla hyväkuntoisella ladonseinälaudalla.
Vanhoja rimoja olen käyttänyt uudelleen mahdollisuuksien mukaan. Tässä vanhat rimat on käännetty ympäri.
Korvaus- ja paikkauslautana käytetään pääsääntöisesti vanhaa hyväkuntoista ladonseinää. Alkuperäinen laudoitus on tehty tuppeen sahatusta laudasta ja leveydet vaihtelevat hyvin paljon. Vanhalla tuppeensahatulla ladonlaudalla saa alkuperäisen kaltaista seinää tilalle. Näiden lautojen leveydet vaihtelevat 16 - 30 cm.

2 kommenttia:

  1. Voi mikä kaunotar talo. Upea! Tähän blogiin eksyin googlaamalla erilaisia salvoksia, ja tänne taidan jäädä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa vaan lukemaan. Postaustahti on hidastunut, mutta aika-ajoin päivittelen ulkorakennusten etenemisestä.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.