tiistai 3. lokakuuta 2017

Saunaprojektin kuulumisia

Pikkusen on ollut pitkässä liemessä saunan rakennus. Loman jälkeen tekeminen luonnollisesti hidastuu. Suurimpana ongelmana on kuitenkin ollut sateinen loppukesä ja syksy. Katolle ei ole tahtonut päästä aina kun olisi ollut mahdollisuus.

Parin kuukauden aikana olemme kuitenkin saaneet jotain aikaiseksi. Yllättävän paljon on eri vaiheita tällaisessa projektissa.

Ensin purettiin katolta vanhat Onduline-aaltopahvit, jonka jälkeen päästiin toteamaan päreiden kunto. Jos päreet olisivat olleet edes kohtuullisessa kunnossa, ne olisi jätetty paikoilleen. Päreet kuitenkin oli purettava pois.

Päreitten purun jälkeen nypittiin pari sinkkiämpärillistä nauloja pois. Aitan katossa on halkaistuja rankoja, jotka jäävät paikoilleen sisäkatoksi. Naulat oli nypittävä, ettei ilmansulkupahvi rikkoudu.

Tässä katto naulat nypittynä. Rankojen välissä on parin sentin rakoja, jotka päreet peittivät. Jotain korvaavaa oli keksittävä päreiden tilalle, sillä ilmansulkupahvi ei miellyttänyt silmää. Ensin katto oli kuitenkin pestävä pölyistä ja rotanpaskoista painepesurilla.

Puhdasta tulee.

Piipulle sahattiin kans aukko kattoon. Tässä vaiheessa piippu oli jo tulollaan, joten piipun päällä seisten aukkokin oli helppo sahata oikeaan mittaan.

Päreiden "virkaa" hoitamaan laitettiin 8mm paksu pellavahuopa. Huopa näyttää sisäpuolelle paremmalta kuin pahvi. Lisäksi se tasoittaa epätasaisuuksia ilmansulkupahvin alta. Tällainen pellavahuopa on tarkoitettu askeleristeeksi parkettilattioiden alle. Huopa on 2 m leveää ja sitä myydään 20 m rullissa.

Tältä katto näyttää nyt sisäpuolelta.

Huovan päälle laitettiin ilmansulkupahvi. Saumat teipattiin.

Kattotuolit tehtiin 198x48 mitallistetusta lankusta.
Kattotuolien päälle laitoin Huntonin 25mm aluskatelevyä. Kattorakenne tehdään valmiiksi ensin ja eristeeksi puhalletaan räystäältä ontelot täyteen Huntonin puukuitueristettä. Kattotuolien päät kevennettiin, ettei räystäslaudoitus kasva liian korkeaksi.
Tässä vaiheessa vastaava mestari toteaa työn tehdyksi huolella.
Ennen pihan puolen levytystä muurattiin piippu valmiiksi. Sattui onneksi yksi sateeton päivä sopivasti.
Piipun juuri tiivistettiin tässsä vaiheessa alumiinipintaisella bituminauhalla kuumailmapuhaltimella lämmittämällä.
Huntonin jälkeen naulattiin 2x2 soirot, joiden päälle levitettiin nykyaikainen aluskate. Rimat soirojen päälle, jotta jäätuuletusrakoa. Kattoruoteet tehtiin 35x100 laudoista. Aluskate nostettiin piipun varteen ja teipattiin kiinni.
Viime viikonlopun aikana saatiin ruoteet valmiiksi ja toinen puoli katosta ladottua tiilillä. Tiilet on Sipoon tiilikattotehtaan tekemiä poltettuja savitiiliä. Sipoon kattotiilitehdas toimi vuosina 1946-1957.
Tiilissä on sopivasti ajan patinaa ja sopii hyvin rakennuksen luonteeseen.

Seuraavaksi kun loput toinenkin puoli katosta on tiilitetty, niin siirrytään sisätiloihin.
Alakerran lattianiskat on ehditty laittaa paikoilleen kun sateen vuoksi ei katolle ollut asiaa. Vanhoista aitan yläkerran lattiahirsistä rakennetaan alakerran väliseinät.

6 kommenttia:

  1. Aijai, kyllä alkaa saunatuska lisääntymään itselläkin kun seuraa teidän ponnisteluita. Meille tarjottiin pientä saunamökkiä siirrettäväksi uuden tieltä pois, tässä henkisesti kerätään voimia siirtoon. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaapa Karoliina onko pari kertaa mietitty, että olisihan tuon saunan saanut vähemmälläkin vaivalla.

      Poista
  2. Hienoa työtä, savitiilistä tuli upea katto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ompa noita tiiliäkin painepesurilla pesty muutamana iltana. Tiilet on olleet pellon laidalla kolmisen vuotta heinän peitossa varastoituna.

      Poista
  3. Hei mistäs tätä pellavahuopaa saa ostaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin Starkista. Tilasivat sitä Linapellavalta.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.