maanantai 7. heinäkuuta 2014

Ikkunoiden kunnostus jatkuu

Viimeiset pari viikkoa ollaa pikkuhiljaa kunnosteltu ikkunoita. Nyt kun alkoi loma, niin saattaa saada enemmän aikaankin.
Ikkunan raamin lahoihin osiin käytin paikkavärkkinä vanhan alapuuta. Liitoksen varmistelin vielä tapeilla.
Alalaudan tein uuden sopivan paksuisesta vanhasta ladonseinälaudasta, jonka höyläsin pinnasta.
Pohjamaalaus 50 % vernissalla ohennetulla pellavaöljymaalilla.

 Alapuu ja välipuu korvattu uusilla osilla.
Pohjamaalauksen jälkeen pokat lasitettiin ja kitattiin. Tappiliitoksiin veistin sopivat tapit.
Vanhat helat pudistin maaleista lipeäkylvyssä.
Kylpyyn joutui epähuomiossa myös muutama alumiininen sormihaka. Alumiini reagoi voimakkaasti lipeän kanssa muodostaen vetyä. Tuli hoppu ottaa alumiinit pois sopasta, kun soppa meinasi kuohua yli.
Tässä puhdistettuja heloja. Puhdistui nuo alumiinisetkin hyvin maaleista.
Ennen pintamaalausta kiinnitettiin ulkopuolen pokiin vanhat puhdistetut kulmaraudat. Nämä kulmaraudat puhalsin lasikuulalla ja pohjamaalasin. Kiinnitys vanhoilla messinkiruuveilla.
Rikkoutuneiden ruutujen tilalle leikkasin vanhoista2mm ikkunalaseista sopivia ruutuja. Investoin kunnolliseen lasiveitseen ja lasipihteihin. Olipa yllätys miten helposti lasi napsahtaa halki kun on oikeanlaiset välineet.
Luulin, että tuvan 30-luvun lopulla uusittujen pokien kanssa ei tarvitsisi tehdä puusepänhommia, mutta olinpa väärässä. Ensimmäisessä työn alle otetussa pokassa tippapuu oli pahoin lahonnut ja välipuu reilusti mutkalla.
Helpoin ratkaisu välipuun korjaukseen on hakea heinäladon kätköistä sopivaa aihiota uuden tekemiseksi. Vasemmanpuoleista välipuulistaa on minulla ollut muutama metri varastossa ainakin 15 vuotta. Pienellä modifikaatiolla tuosta saa vielä melkein samanlaista.
Liitoksen sovitus aivan nappiin.
Tässä osat sovitettuna paikoilleen. Tippapuun paikkasin vain tarpeellisessa määrin korvaamalla lahon uudella puulla.
Seinälaudoitusta pitää paikkailla samalla ikkunoiden korjauksen kanssa. Ostin paikkalaudaksi vanhoja leveitä ladonseinälautoja.
Välillä pitää harrastaa muutakin kuin remonttia. Sain Agrian nippuun ja kokeilin miten niittokone toimii. Niittokoneeseen pitää lisätä sivuille siivekkeet, jotka ohjaavat niitetyn heinän ajouran keskelle. Nyt heinä kaatuu niittämättömän heinän päälle ja tukkii niittokoneen.
Se on pikku-Lilli päässyt kans jo ulos. Unohtui muuten lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi pihalle. Aitassa vietti yönsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.