lauantai 28. marraskuuta 2015

Solan oikomista

Solan oikominen pääsi vauhtiin marraskuun alkupäivinä. Ilmat eivät ole parin viime viikon ainana olleet kovin suosiollisia. Vettä on piisannut ja pelto on muuttunut mutalammikoksi.
Tältä rakennus näytti vielä marraskuussa 2014. Alin hirsikerta oli suurelta osin maanpinnan alapuolella ja lahonnut.
Pellon puolelle kaivettiin salaoja. Josko tuo pitäisi perustan vähän kuivempana. Salaoja johdettiin rajaojaan. Nippanappa saatiin pieni kaato putkelle.
Rakennus tunkattiin ylös 10 tunkilla, jonka jälkeen kivijalkakivet siirrettiin pois.
Perustuskiville tehtiin sorapedit ja pedit tiivistettiin täryllä.
Jokaiseen nurkkaan ja keskikohtaan asetetettiin kivi uudelleen. Tässä rakennus on takaisin kivien päällä ja alimmat lahonneet hirret vaihdettuina.
Keskimmäisen hirsisen osan romahtanut seinä otettiin käsittelyyn seuraavaksi. Seinä on kasattu monen mittaisista hirrenpätkistä, jotka ovat päässeet putoamaan pois karapuusta.
Seinä purettiin ja hirret ladottiin takaisin paikoilleen. Yksi hirsi laitettiin uusiksi. Lopuksi seinä tuettiin 150x150 följäreillä.
Ovien pieliin laitettiin myös följärit, joilla seinät saatiin suoristettua kohtuullisen hyvin. Ensi viikolla laitetaan loput följärit paikoilleen.
Sola saa sitten jäädä tähän malliin odottelemaan ensi kevättä ja hyviä katonkorjausilmoja. Soratäyttöjä pitää tehdä vielä ennen talven tuloa, kunhan sää vähän poutaantuu.

7 kommenttia:

  1. Komeasti näyttää rakennus ryhdistyvän. Hyvin olette saaneet aikaiseksi säät huomioiden. Helposti kun tulee sateessa ja mutaliejussa touhutessa sellainen tissaroinnin maku suuhun :D

    Onko tuo katto jotain onduliittilevyä? varsinkin takapuolelta näyttää mielenkiintoiselta. Mitä kattoa olette tuohon suunnitelleet?

    VastaaPoista
  2. Jep. Katto on Ondulinea. Ollut alunperin punainen. Ajateltiin laittaa kolmiorimahuopakatto. Todennäköisesti se perinteinen punainen.

    VastaaPoista
  3. Se onkin varmasti sopiva. Tuli myös itselle kolmiorimakatto ensimmäisenä mieleen :D

    VastaaPoista
  4. Kuinka paljon aikaa teillä meni kunnostustöihin noin karkeasti arvioiden? Meillä olisi vastaava projekti tulossa, tosin aitta on kaksikerroksinen, mutta hieman lyhyempi. Tuleeko mieleesi erityisiä sudenkuoppia, joita kannattaa varoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki oikomisprojektit on omanlaisiaan ja niissä on eri määrä töitä. Tässä on saanut kaivinkoneella kaivaa suunnilleen neljä viikkoa kokonaisaikana. Sisäpuoliset tyhjennykset, mullat ja kivet pois, kivijalkakivien kaiveleminen pois ja takaisin laitto jne. Pellolla on 100-150 eri kokoista kiveä pään kokoisista kuution kokoisiin. Vielä saa ainakin viikon verran tehdä soratäyttöjä koneella, joten riittäähän tuossa puuhaa. Ammattikirvesmies oli n. kolme viikkoa oikomassa ja vaihtamassa hirsiä. Itse avustin parhaani mukaan.
      Eipä kai tuossa paljon muuta varottavaa ole kuin ettei päästä tunkkeja kaatumaan. Kunnolliset pedit kun tekee tunkkien alle ja nosyelee vähän kerrallaan niin kyllä se siitä

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Onneksi on koko talvi aikaa suunnitella yhdessä ammattilaisen kanssa ja tehdä valmisteluja :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.