sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Helteistä välittämättä.

Koko viikon on lämpömittari varjossa osoittanut 27 -30 asteen lukemia. Helle ei haittaa, mutta liikkeet käy vähän verkkaisemmiksi. Ikkunoita ja ikkunanraameja olemme kunnostelleet. Tässä yksi huonokuntoisimmista kehyksen kruunuista.
Molemmat päät olivat surullisen näköisessä kunnossa.
Sentin verran pinnasta puu on vielä kovaa.
Poistin lahot osat ja laitoin paikaksi palan vanhaa lattialankkua.
 Kruunun yläosaa korvasin noin 5 sentin vahvuudelta. Muodon sahasin lehtisahalla.
Tässä kruunu korjauksen jälkeen.
Ja korjatut raamit maalausta vailla.
Sain lainaksi isältäni vanhan lasiveitsen. Veitsi on lähes 70 vuotta vanha timanttiveitsi. Uskomattoman hyvä vetämään naarmua. Kun jokin aika sitten kävin ostamassa kunnollisen lasiveitsen, lasiliikkeen ammattilainen suositteli timanttiveitsen sijaan kovametalliveistä. En tiedä onko nykyajan teollisuustimanttiveitset sitten huonompia kuin 70 vuotiaat veitset, mutta tämä hakkaa kyllä hyvän kovametalliveitsen mennen tullen, eikä tuo ostamani kovametalliveitsikään huono ole.
Tervapääskyn poikaset alkavat putoilemaan pesästään. Tämä mätkähti eilen pihaan. Ensin koitettiin muutaman kerran harjoitella lentämistä, mutta siivet eivät vielä kantaneet. Kiipesin sitten tikkailla palauttamaan junnun takaisin pesään kasvamaan, ettei kissimirrit syö.
 Käytiin myös eilen illalla Maksamaan saaristossa uimassa. Veden lämpötila oli 26 astetta.
Tämä savusauna pystytettiin mökkitontin ensimmäisenä rakennuksena joskus 80-luvun alkupuolella. Sauna on veistetty vanhoista hirsistä.
Mukava yksityiskohta saunassa on puulukko. Tällaisilla puulukoilla suljettiin vilja-aittoja rautakaudella. Lukossa on nerokas lukitusmekanismi, joka avataan puisella avaimella.

7 kommenttia:

  1. Hei kuulepas osaatko auttaa- tsasounaan tarvittaisiin joskus lyijylasi-ikkuna, kooltaan joku 60x60, sellainen vinoruudullinen vanhaa väritöntä lasia. Mietin josko pitää lähteä selaamaan Tampereen rakennustorin ikkunoita tai soitella johonkin. Kuten varmaan arvaat ei ole varaa maksaa paljoakaan joten käytetty olisi hyvä, tai sitten teemme sen itse - kyllähän tuonkin varmaan oppii. Metsänkylän navetta olisi varmaan yksi paikka josta kysyä - onko muita?

    VastaaPoista
  2. Hei, enpä juurikaan osaa auttaa. Taitaa olla tuurista kiinni, jos sopivan käytettynä löytää. Monenlaisia pokia ja lasia löytyy juuri noilta rakennustoreilta ja vanhan tavaran kauppiailta esim antiq.fi -sivuilta. Lyijylasin joutuu varmaan itse sitten leikkaamaan ja juottamaan kasaan. Tarvikkeita löytyy lasiliikkeistä.

    VastaaPoista
  3. Hei. Luin taannoista keskusteluanne Puusuutarin sivuilla ja puhuitte näistä nykyajan vähemmän ihanista rakennusmääräyksistä. Sanoit, että onneksi näistä ei tarvitse välittää, kun korjaa taloa paikalleen. Miten teillä kunta on suhtautanut hankkeeseen ja mitä lupia olette tarvinneet? Itse korjaamme 30-luvun alussa rakennettua pientä hirsitaloa Satakunnassa. Taloon ei ole tullut vettä, eikä jätevesijärjestelmää luonnollisestikaan ole. Teemme uuden kuistin, entistä isomman, jonne sijoitamme märkätilat. Aiemmin meille sanottiin, että lupa tarvii hakea vain uudelle osalle ja jätevesille. Nyt tänään rakennusmestari kävi ja sanoi, että pitää hakea lupa koko rakennukselle ja energiatehokkuutta parantaa huomattavasti?! Ja tehdä täydellinen rakennuslupahakemus. Tarkoittaen, että pitäisi koolata ulkoseinät ja lisätä paksut tuulensuojalevyt ym... Yritin puhua periaatteistamme ja perinnerakentamisesta, mutta olimme aivan eri aaltopituudella. Mikä neuvoksi? Löytyykö jostain "porsaanreikä" mihin vedota vanhaa korjattaessa? Osaatko neuvoa..

    VastaaPoista
  4. Lisäys edelliseen. Teemme korjauksen yhtä laajassa mittakaavassa, kuin tekin :)

    VastaaPoista
  5. Huh, hei :) Kirjoitin pitkän rimpsun tänne ja mielestäni julkaisu onnistui, mutta nyt en näe kommenttiani missään..otetaan siis alusta! Törmäsin Puusutarin sivulla keskusteluunne näistä nykyisistä, vähemmän ihanista rakennusmääräyksistä. Kysymys liittyen kommenttiisi: onneksi ei koske teitä, koska korjaatte taloa paikalleen.. Eli korjaamme pientä 30-luvulla rakennettua hirsitaloa Satakunnassa. Korjaus samassa laajuudessa, kun tekin teette. Taloon ei ole tullut vettä, eikä ole viemäreitä. Kuisti oli mädäntynyt, joten teemme uuden ja isomman, jotta saamme sinne wc- ja suihkutilat, koska talomme on muuten niin pieni, ettemme pysty nipistämään tilaa sieltä. Haemme nyt lupaa, jonka alunperin piti olla vaan uudelle osalle ja jätevesisuunnitelmalle. Nyt kuulemma uusien määräysten myötä myös vanhalle osalle haetaan korjauslupaa ja energiatehokkuutta pitää parantaa. Tämä tarkoittaa, että ulkoseiniin täytyisi laittaa 50mm tuulensuoja koolauksella. Sehän valitettavasti muuttaisi julkisivun ulkonäköä, kun ikkunat "uppoavat"taloon. Miten teillä kunta on suhtautunut hankkeeseenne ja oletteko joutuneet pitämään puolianne perinnerakentamisen puolesta? Rakennusmestari ei ymmärtänyt yhtään mitään perinnerakentamisen saloista, olimme aivan eri aaltopituudella. Ymmärrän toki, että kuisti menee uudisrakennuksena, mutta tuo vanha osa.. Osaatko antaa mitään neuvoja tai tahoa, mistä asiaa voisi kysyä? Olemme saaneet hyviä vinkkejä seuraamalla blogianne, hienoa työtä ja upeaa kädentaitoa! Talostanne on iloa vielä monelle sukupolvelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhan rakennuksen saa paikalleen korjata vanhoilla menetelmillä, eikä nykyaikaiset lisäeritysmääräykset pitäisi vanhoja rakennuksia koskea. Siirrettävää taloa kohdellaan uudisrakennuksena. Laki antaa kuitenkin rakennustarkastajille liikkumavaraa ja onkin paljon kiinni sitten rakennustarkastajasta kuinka suuri ymmärrys perinnerakentamiseen.
      hänellä on. Seinäjoella Kitinojan kylään rakennetaan pohjalaistalokylää, jonne tulee siirrettyjä sekä täysin uusia perinteisesti rakennettuja pohjalaistaloja. Tässä hankkeessa rakennusvalvontaviranomaiset ovat joustaneet mm. eristysmääräyksistä jne. Linkki kylän rakennustapaohjeeseen: http://www.puuinfo.fi/sites/default/files/content/modernit-puukaupungit/seinajoen-kitinoja/kitinoja-julkaisulow.pdf.
      Ymmärrän, että uudelle kuistille voivat vaatia nykymääräysten mukaisia rakenteita, mutta en sitä, että myös vanha osa pitäisi lisäeristää.
      Meillä on tähän remppaan toimenpidelupa, joka koskee talon peruskorjausta, kattomateriaalin uusimista, vesiliitymää, viemäröitiä ja maalämmon rakentamista. Rakennuslupaa ei vaadittu vaan toimenpidelupa.
      Kannattaisi ottaa yhteyttä esimerkiksi Porissa korjausrakentamiskeskukseen http://www.pori.fi/kulttuuri/satakunnanmuseo/rakennuskulttuuritalotoivojakorsmanintalo.html, tai Turussa Rakennusperinteen Ystävät ry:hyn http://www.tuuma.net/index.php.

      Tuosta sinun jutusta ei täysin selvinnyt vaatiiko rakennusviranomaiset lisäeristämistä vanhalle osalle vai onko se tuo eri planeetalta oleva rakennusmestari? Itse vaihtaisin ymmärtämättömän rakennusmestarin toiseen. Kannattaa myös itse tutustua rakentamismääräyskokoelmiin, ja mitä niissä sanotaan, niin on parempi pohja kinata viranomaisten kanssa, jos tarvii kinata.http://www.edilex.fi/rakentamismaaraykset#c.

      Facebookissa on ryhmä: Pelastetaan vanhat talot!. Tuolta voisi ehkä kysellä, onko jollakin ollut Satakunnassa samanlaisia ongelmia.

      Pohjalainen Rakennusperintö ry:n on tarkoitus lähiaikoina laatia kannanotto juuri näihin energiatehokkuusvaatimuksiin. Tarkoituksena olisi, että uudet määräykset eivät koskisi myöskään siirrettyjä vanhoja taloja.

      Eipä kannata heti antaa periksi. Onnea matkaan.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.