torstai 10. heinäkuuta 2014

Taloon ompi tehty muutoksia aikojen saatossa

Julkisivun frontispiisin ikkunoiden kunnostuksen yhteydessä korjaan myös ulkolaudoitusta ja laitan laudoituksen alle bitumipaperin tuulensuojaksi.
Vuorilautojen alta löytyi maalaamattomia hirsiä, vaikka muuten talon hirret ovat kauttaaltaan punamullalla maalattuja. Tätä sitten ihmettelin tuokion.
Tarkemmin kun katselee, niin vuorilaudoituksessa näkyy vanhat haukanikkunoiden paikat. Taloon on rakennettu frontispiisi todennäköisesti samalla, kun se on tälle paikalle 1890-luvulla siirretty. Frontispiisin ikkunat ovat myös tyyliltää nuorempaa mallia kuin koillispäädyn tuvan alkuperäiset ikkunat. Myös karmien kehyspuut ja kruunu on pelkistetympää tyyliltään kuin alkuperäiset kehykset.
Alkuperäinen vanha kehyspuu ja kruunu. Ylälaudassa on kohokuviointi. Kehykset on kasattu tappiliitoksilla.
Frontispiisin kehyksissä on kruunu pelkistetympi ja ylälaudasta on jätetty kohokuvio pois. Näissä myös on tappiliitokset.
Tuvan ja alakerran kamarien ikkunat on uusittu 1930-luvun lopulla, jolloin kehyksen pystylautoja on jouduttu kaventamaan leveämpien karmien vuoksi. Samalla on hukattu ylälaudan kohokuviointi.
Päätin palauttaa tuvan ja kamarien kehyspuut lähemmäksi alkuperäistä mallia. Vanhasta laudasta tein uuden ylälaudan kohokuvioineen. Höylä ja yläjyrsin apuvälineinä.
Tässä ensimmäinen tuvan karmin kehys kunnostettuna ja maalausta vailla. Enää seitsemän jäljellä.
Pokien kunnostus jatkuu myös. Tässä yksi tapa paikkailla pokan puuosia:
Muuten melko hyväkuntoisesta pokasta puuttui pala pystyn alaosasta. 
Poistin paikattavasta kohdasta maalia ja tasoittelin paikattavaa kohtaa taltalla ja puukolla. Paikkapalan tein varaosapokasta puukolla veistämällä oikeaan muotoon.
 Tässä valmis paikka.
Välillä pitää joutaa harrastuksienkin pariin. Notkistelin vanhaa niittokonetta. Kone toimii muuten, mutta terää liikuttava luisti oli katkennut vanhasta hitsauksesta.
Terä irti kokonaisena ja hitsaukseen. Katsotaan myöhemmin onnistunko niittämään heinät pellolta tällä vehkeellä.
Eräänä iltana tuli kaivettua kuoppa maauunille. Uunin pohjan viimeistely meneillään. Tarkoitus olisi joku ilta laittaa kunnon rosvopaistit.

2 kommenttia:

  1. Onpas hienot ikkunanvuorilaudat. Ihan sattumalta juhannuksena ajettiin talonne ohi, kun etsittiin lähistöllä olevaa museota. Kyllä teillä vaan on mahtavalla paikalla upea pihapiiri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kulttuuriympäristöselvityksessä talon ympärillä oleva peltoaukea on määritelty maisemallisesti arvokkaaksi, joten todennäköisesti peltoaukea tulee säilymään, eikä siihen kaavoiteta omakotitontteja. Jos pihalla näkyy liikettä, niin vapaasti voi tulla pyörähtämään.

      Poista